Wat is Oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, dat zich richt op handhaving van de vochtregulering en probeert zwelling (oedeem) te voorkomen. Het systeem, dat de vochthuishouding reguleert is het lymfesysteem. Wordt dit beschadigd dan kan het voorkomen dat rond dat gebied vochtophoping ontstaat (oedeem).
Vochtophoping kan onder andere ontstaan door trauma (denk aan verstuikte, dikke enkel), onstekingen en allergieën, nierziekten, hart-en vaatziekten, veranderingen in de samenstelling van het bloed, operaties en bestraling. In onze praktijk komt oedeem het meeste voor bij borstkankerpatiënten.

De oedeemtherapeut maakt gebruik van een aantal specifieke technieken om oedeemvorming tegen te gaan. Bart Coret en Janneke Hoeksma- den Hartog zijn in de NVFL-geregistreerde Oedeemtherapeuten bij Coret Fysiotherapie. Janet van der Meulen is begonnen met de oedeem opleiding in studeert medio 2018 af.
Kijk ook op de website van NVFL , de landelijke vereniging van oedeemtherapeuten; hier vindt u alle informatie over lymfeproblematiek, oedeemtherapie en alles wat hiermee samenhangt.