Oncolgischfysiotherapie

Richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandeling daarvoor. Men kan dan denken aan lichamelijke problemen zoals de gevolgen van operaties, schade aan het bewegingsapparaat, hart en longen door bestraling, chemotherapie en lymfoedeem.

Maar er zijn ook algemene klachten, zoals pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid.

Uit onderzoek blijkt

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en meer bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.

Daar waar Janneke Hoeksma en Bart Coret onze geregistreerde oedeempatienten zijn die (borst) kanker patienten begeleiden in het omgaan en voorkomen van oedeem, is Jeanet van der Meulen onze therapeut die patiënten begeleid in de oefenzaal.

Dit kan individueel of in een groepje, de “Oncologie-oefengroep” is elke woensdag van 11.00 uur tot 12.00 onder leiding van Jeanet! Jeanet heeft o.a. in oktober 2015 een opleiding gevolgd om oncologische patiënten te begeleiden en is nu (2018) bezig met haar opleiding tot oedeemtherapeut.